مقایسه زیتون و کانولا

روغن زیتون بهتر است یا کانولا؟

روغن کانولا و روغن زیتون هردو از محبوب ترین روغن ها جهت پخت و پز هستند. هر دوی این روغن ها با سلامتی در ارتباط بوده و به سلام قلب کمک مینمایند. امروز به بررسی تفاوت های بین این دو روغن می پردازیم.

روغن کانولا از دانه های کلزا گرفته شده که در کشاورزی مدرن این نوع از گیاه دستخوش تغییر ژنتیکی جهت از بین بردن مواد سمی داخل دانه شده و پس از روغنگیری تحت فشار برای توزیع آماده می شود. همچنین روغن گرفته شده از آن تحت تاثیر فرآیند های ضنعتی بوگیری شده و رنگ آن نیز تغییر می کند.

از طرف دیگر روغن زیتون از تحت فشار قرار دادن میوه ی درخت زیتون تهیه می شود. روغن زیتون به دو دسته ی روغن زیتون خالض و روغن زیتون بکر یا بودار تقسیم می شود. در اصل نوع خالض آن نیز مانند روغن کلزا تحت فرآیندهای صنعتی بوگیری شده و رنگ آن نیز تغییر میکند. در عین حال باید اشاره کرد روغن زیتون بکر و بودار بسیار مفید تر و از نظر خلوص مواد غذایی برای رژیم از کیفیت بالاتری برخوذدار است.

روغن کانولا حاصل دستکاری ژنتیکی دانه کلزا بوده در حالی که روغن زیتون از میوه ی درخت زیتون به دست می آید

پروفایل تغذیه ای مشابه

محتوی کالری ، ویتامین های E و K همچنین اسید های چرب اشباع و غیر اشباع در زوغن های زیتون و کلزا مشابه می باشد.بر این اساس روغن زیتون میزان چربی اشباع و تک اشباع بیشتری نسبت به روغن کانولا دارد.

کانولا زیتون
کالری ۱۲۴ ۱۲۳
چربی ۱۴ ۱۴
چربی اشباع ۱۴٪ ۷٪
چربی غیر اشباع ۲۸٪ ۱۱٪
چربی تک اشباع ۶۴٪ ۷۱٪
ویتامین E ۱۶٪ ۱۳٪
ویتامین K ۸٪ ۷٪

محتوی آنتی اکسیدانی

با توجه به اینکه زیتون حاصل از میوه درخت بوده و کلزا دانه است، ترکیبات فنلی با ارزش و آنتی اکسیدانی به طور چشمگیری در روغن زیتون بیشتر از روغن کلزاست، نکته قابل تامل این است که فرآیند روغنگیری سبب آسیب آنتی اکسیدان ها و فنل های گیاهی می شود برا این اساس روغن زیتون تسویه شده و بدون بو از نظر محتوی آنتی اکسیدانی تفاوتی با روغن کلزا ندارد بلکه نوع بکر آن دارای این تمایز است.

کاربرد در آشپزی

روغن زیتون در دمای ۲۱۰ درجه سانتی گراد به دود دهی می رسد در حالی که روغن کانولا در دمای ۲۳۸ درجه به دود دهی می رسد بنابراین استفاده از روغن کلزا در سرخ کردن مواد کاربرد بیشتری دارد. اما نکته قابل توجه این است که تحت تاثیر حرارت روغن زیتون ترکیبات سمی کمتری نسبت به روغن کلزا تولید میکند. اما در هر حالت حرارت باعث از بین رفتن آنتی اکسیدان ها و ترکیبات با ارزش در هردوی روغن ها می شود.

از روغن زیتون به دلیل عطر و طعم متفاوت و لذت بخش در غذاهای خام ، سالاد ها و تمام مواد غذایی مناسب رژیم می توان استفاده کرد (اگرجه که بسیاری از افراد از بوی زیتون لذت نمی برند) اما روغن کلزا روغنی تصفیه شده و بدن بو است و بدون عطر و مزه توزیع می گردد. بنابراین استفاده از کلزا برای سالاد و نیازهای عطر دار کاربردی ندارد.

کدام یک سالم تر است؟

از لحاظ تغذیه ای و رژیمی روغن زیتون بودار بکر دارای ارزش غذایی بالاتری نسبت به روغن کانولا است. افرادی که از روغن زیتون استفاده می کنند عمدتا قلب سالم تر و قند خون پایین تری دارند همچنین خطر مرگ و میر در سن های پایین در این افراد کمتر است. تحقیقات نشان داده افراد استفاده کننده از روغن زیتون ۱۶ درصد کمتر به بیماری های قلبی عروقی مبتلا می گردند. همچنین مصرف بیشتر روغن زیتون با کاهش کسترول بد خون LDL همراه بوده است.

از سوی دیگر روغن کانولا از دانه ی دستکاری ژنتیکی شده گرفته شده و با توجه به فرآیند صنعتی تصفیه فاقد آنتی اکسیدان ها و مواد فنلی گیاهی می باشد. همچنین تحقیقات در مورد اثرات کلزا بر قلب ضد و نقیض بوده و بسیاری آن را نامناسب جهت مصرف ارزیابی نموده اند.

در مطالعه بین ۲۰۷۱ نفر از افراد چاقی که روغن کلزا مصرف می نموده اند، ریسک ابتلا به سندرم متابولیک و بیماری های قلبی نسبت به سایرین بیشتر بود. سندرم متابولیک ارتباط مستقیم با چربی های تجمع یافته در ناحیه شکم و اختلالات قند خون دارد.

الته بسیاری از مطالعات هم تاثیر آن را محافظت کننده قلب ارزیابی نموده اند. در برخی از مطالعات حیوانی کاهش توانایی حافظه و افزایش التهاب عمومی بدن در افراد مصرف کننده کانولا دیده شده است. این نتایج دقیقا نقطه معکوس نتیج بدست آمده از روغن زیتون است.

کلام آخر:

روغن کانولا و کلزا هردو روغن های مناسب و کم عارضه ای بوده اند اما جانب احتیاط این است که بیشتر روغن زیتون بکر بودار استفاده نموده و مصرف کانولای خود را تا حدود متوسطی کاهش دهید.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

AESTHA
Average rating:  
 0 reviews

Article written by سجاد سالارکیا

متخصص تغذیه و رژیم درمانی شماره نظام پزشکی ت-۵۶۴۴ دانشگاه علوم پزشکی تهران

Be the first to comment

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

! Instagram