بررسی جامع وزن گیری مادر در دوران بارداری

وزن گیری مادر در دوران بارداری

افزایش وزن تدریجی در بارداری یکی از فاکتورهای حساس در سلامت مادر و جنین است. اما اینکه در افراد متفاوت با وزن ، قد و ژنتیک متفاوت این وزن گیری باید چقدر باشد ، اضافه ی وزن مادر از چه قسمت هایی تشکیل شده است و مواد غذایی مناسب برای وزن گیری استاندارد چیست مورد بحث امروز دایت پدیاست. با ما همراه باشید.

در یک مادر طبیعی و نرمال از جهات مختلف میزان افزایش وزنی بین 12.5 ال 13.5 کیلوگرم را تا پایان دوران بارداری شاهد هستیم. این اضافه وزن شامل قسمت های زیر است :

  • 3.5 الی 4.5 کیلوگرم وزن جنین
  • 1.5 کیلوگرم بافت پروتئینی و چربی مادر برای ساپورت و حمایت جنین
  • 1.8 الی 2 کیلوگرم خون افزایش یافته
  • 1.2 الی 1.5 کیلو گرم آب بافتی افزایش یافته
  • 0.8 الی 1 کیلوگرم مایع آمنیون داخل رحم
  • حدود 1 کیلوگرم بافت رحم
  • 0.5 تا 0.8 کیلوگرم جفت و ناف
  • 450 گرم تا 0.5 کیلوگرم رشد و اندازه سایز پستان ها

همانطوری که از اعداد بالا مشخص است وزنی که مادر در سراسر بارداری اضافه می کند در تمام بافت ها اعم از خود جنین تا جفت و ناف تقسیم شده است. اعداد بالا استاندارد بوده اما برای تمام بارداری ها قابل بسط نیز زیرا افراد مستثنی نیز وجود دارند

در دوره کاهش وزن به طور اکید از کاهش وزن خود داری فرمایید زیرا آزاد شدن چربی های ذخیره ای می تواند متعاقبا آزاد شدن مواد سمی semivolatile که در بافت چربی ذخیره می گردند شده و سلامت جنین را به خطر بیاندازد.

در مورد مادران چاق و بسیار چاق تنها حفظ وزن حاضر و اصلاح الگوی تغذیه در دوران بارداری کفایت می کند مگر اینکه پزشک متخصص کاهش وزن را جزو صلاح دید سلامت قرار دهد.

انستیتو IOM برای مادران در محدوده های متفاوت وزنی میزان وزن گیری مناسب را شرح داده است ابتدا در اینجا BMI خود را محاسبه کنید سپس در رده BMI خود میزان وزن گیری مناسب در طول بارداری را ببینید:

  1. BMI زیر18.5 : میزان وزن گیری بین 12.5 تا 18 کیلوگرم
  1. BMI بین 18.5 تا 14.9 : میزان وزن گیری بین 11.5 تا 16 کیلوگرم
  1. BMI بین 25 تا 29.9 (محدوده اضافه وزن ) : میزان وزن گیری بین 7 تا 11.5 کیلوگرم
  1. BMI بین 25 تا 29.9 (محدوده اضافه وزن ) : میزان وزن گیری بین 7 تا 11.5 کیلوگرم
  1. BMI 30 به بالا (محدوده چاقی ) : میزان وزن گیری بین 5 تا 9 کیلوگرم

pregnancy

این داده ها و اعداد استاندارد بیانگر این است که افراد لاغر نیازمند وزن گیری جدی و بیشتری بوده و افراد دارای اضافه وزن و چاق باید مواظب و نگران افزایش وزن بیش از حد باشند و صرف اینکه باردار هستند نباید دلیل اضافه وزن بیش از حد نرمال آنها باشد.

زیرا زنان چاق و دارای اضافه وزن دارای استعداد بالاتر برای چاقی ناشی از بارداری و در نتیجه افزایش ریسک ابتلا به دیابت بارداری ، تولد جنین بزرگ ، سقط جنین و سایر مشکلات ناشی از چاقی مادر گردند

وزن گیری در دوران بارداری باید تدریجی بوده و وزن گیری های شدید و ناگهانی در بعضی مواقع می تواند خطر ساز باشد بنابر این وزن و ترکیب بدن خود را به طور مکرر تحت نظر داشته و از راهنمایی های متخصصین زنان زایمان و تغذیه استفاده کنید.

وزن گیری مناسب مادر در دوران بارداری یکی از فاکتورهای اساسی برای زایمان سالم و کم خطر بوده همینطور باعث می گردد جنین در محیط سالم رشد پیدا کند.

جنینی که در مادر با وزن گیری زیاد و چاقی رشد پیدا می کند دارای ریسک بالای ابتلا به بیماری های متابولیک مانند دیابت و بیماری های قلبی ، عروقی و تنفسی بوده همچنین ریسک ابتلا به چاقی و جنین ماکروزومی در آن بالاست

همچنین از سوی دیگر وزن گیری نا مناسب و کم مادر سبب رشد کم و نارس شدن جنین گشته و همچنین می تواند رشد خارج جنین و کودکی را تحت تاثیر قرار دهد و شاهد عقب افتادگی رشد گردیم .

برای مادران پر اشتها

  1. دوری از خوراکی های چرب و شیرین مانند شیرینی ها ، بستنی ها و موادی مشابه که به سرعت قند خون را بالا برده و پس از پاسخ انسولینی بدن مجددا باعث گرسنگی و ولع می شوند
  1. مصرف سبزیجات و میوه ها در دایره رژیمی و اجتناب از مصرف زیاد میوه (میوه نیز چاق می کند )
  1. قرار دادن مقادیر مناسب فیبر در برنامه غذایی و دوری از مواد غذایی کم یا بدون فیبر با هدف کاهش اشتها و سلامت دستگاه گوارش که نتیجتا از یبوست حاملگی اجتناب شود
  1. دوری از قند های مصنوعی که سبب تغییر ذائقه شده و همچنین بعضی نیز برای جنین مضرند
  1. ورزش روزانه سبک و مناسب برای حفظ تناسب اندام و سلامت جنین

16-weeks-pregnant

برای مادران کم اشتها:

  1. تغییر فرم غذاهایی که دوست ندارید مثلا گوشت قرمز به سفید یا سایر حیوانات و فرم هایی مانند کباب آب پز یا سوپ
  1. استفاده از مواد غذایی محرک اشتها مانند ترش ها ، شربت انا و سایر مکمل های مجاز
  1. ورزش روزانه و منظم برای تحریک اشتها و رشد بافت عضلانی
  1. جایگزینی و مصرف غذای مناسب پس از استفراغ و خروج محتویات معده

 

Article written by سجاد سالارکیا

متخصص تغذیه و رژیم درمانی شماره نظام پزشکی ت-۵۶۴۴ دانشگاه علوم پزشکی تهران

Be the first to comment

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

! Instagram