با عناب و خواص استثنایی آن آشنا شوید

 عناب یا Jujube درختچه ای با ارتفاع کم است که دارای میوه ای قرمز از گونه Ziziphus می باشد و تیره ی رامناسه می باشد که برگ های کرکی سبز و کوچکی دارد. امروزه شاهد عرضه زیاد عناب و تبلیغات گسترده ای در مورد آن هستیم. امرز در دایت پدیا به بررسی این خواص و ادعا ها می پردازیم.

عناب دارای پراکندگی و گستردگی توزیع فراوانی می باشد به طوری که از چین تا هند و ایران گسترش یافته و کشت می شود.

امروزه شاهد پرورش عناب در برخی کشورهای غربی نیز هستیم و دلیل اصلی آن توانایی این گیاه در تحمل شرایط مختلف آب و هوایی از 15 درجه زیر صفر تا هوای خشک بیابانی است ، در اصل این گیاه در حدود 9 هزارسال قبل از میلاد بومی شرق آسیا به حساب می آید.

  • فرم های مصرف:

عناب در فرم های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. به صورت خشک و میان وعده مانند سنجد ، به صورت چای و دم کرده ، همراه قهوه ، عصاره ، مربا و آب میوه  فرم های مختلف در سراسر جهان است که مورد استفاده قرار می گیرد.

  • خواص عناب:

عناب داراری خواص استثنایی درمانی و التیام بخشی می باشد یکی از اصلی ترین دلایل این خواص عناب دارا بودن خاصیت بسیار قوی آنتی اکسیدانی آن است.

همانطوری که در مطالب گذشته صحبت شد اکثر مواد مورد مصرف در تغذیه حال حاضر بشر و حتی هوای تنفس شده حاوی اکسیدان ها است.

اکسیدان ها موادی هستند که بر اثر تغییرات شیمیایی خصوصا حرارت بالا یا سایر واکنش ها دارای الکترون آزاد بوده و این الکترون های آزاد سبب آسیب به DNA بدن و بروز سرطان و یا بسیاری از انواع آسیب ها مانند اکسید کردن چربی ها و آسیب به دیواره سلول ، بروز پلاک های قلبی ، آسیب عصبی و … می گردد.

مواد آنتی اکسیدانی با خنثی سازی این اثرات سبب جلوگیری و درمان آسیب های ناشی از رادیکال آزاد می گردند.

عناب سرشار از ویتامین های B6 ، C و B12  بوده و همچنین سرشار از فنول ها و ساپونین های با ارزش گیاهی بوده و مقادیر قابل قبولی از آهن ، مس و منیزیوم را دارا می باشد.

  1. محافظت در مقابل سرطان پوست: تحقیقات در سال 2012 نشان داد مصرف مداوم عناب می تواند از ابتلا به سرطان پوست پیشگیری نماید.
  2. رشد مجدد مو : روغن عناب سبب بهبود و سرعت گرفتن رشد موها می گردد.در مورد پوست و مو در رژیم بیشتر بخوانید
  3. جلوگیری از یبوست: مصرف مداوم عناب سبب بهبود و پیشگیری از یبوست می گردد.در مورد فیبرها بیشتر بخوانید
  4. تسکین اعصاب: تحقیقات بسیاری در سالیان اخیر بر روی عناب صورت گرفته و حکایت از آرامبخش بودن چای عناب دارد.
  5. سرماخوردگی: عناب در طب سنتی ایرانی برای درمان احتقان ، گلو درد ، خلط آوری و سرماخوردگی بسیار مورد استفاده قرار می گرفته است
  6. بهبود حافظه: تحقیقات در سال 2017 در اثر بخش بودن عناب بر بهبود حافظه و ترمیم بافت عصبی در بیماران اعصاب خصوصا آلزایمری بسیار امید بخش بوده است.در مورد تغذیه مغز بیشتر بخوانید.
  7. کاهش چربی خون: عناب سبب تحریک کبدی و افزایش فعالیت آن شده و اثر چشمگیری بر کاهش چربی خون  Triglyceride دارد. در مورد چربی ها بیشتر بخوانید
  8. درمان کبد چرب: عناب به دلیل داشتن خاصیت زد اکسیدانی سبب محافظت از کبد شده و با تحریک عملکر هپاتوسل ها سبب از رفع چربی تجمع یافته در کبد یا کبد چرب می گردد. در مورد رژیم غذایی کبد چرب بیشتر بخوانید.

سخن آخر:

در صورتی که به هریک از مشکلات نام برده شده مبتلا هستید یا با توجه به وضع تغذیه ، فعالیت بدنی و سبک زندگی در ممعرض این خطرات قرار دارید و یا سعی در پیشگیری از ابتلا به این بیماری ها دارید حتما عناب را به هرکدام از فرم های معرفی شده بالا به زندگی روزمره خود بیافزایید.

جهت مشاوره تغذیه و رژیم درمانی می توانید از این لینک  استفاده کنید.

منبع : دایت پدیا 

برای اطلاعات بیشتر به ویکی پدیا مراجعه کنید.

Article written by سجاد سالارکیا

متخصص تغذیه و رژیم درمانی شماره نظام پزشکی ت-۵۶۴۴ دانشگاه علوم پزشکی تهران

Be the first to comment

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

! Instagram